23 Ağustos 2014 Cumartesi

Kitap Yorumu #12 : Yandaş - Veronica Roth




Kitabın Adı: Yandaş

Orijinal Adı : Allegiant

Sayfa Sayısı : 528

Yazar: Veronica Roth

Seri : Divergent #3

Goodreads Puanı : 3.64/5








Evett !! Çok sevdiğim bir serinin daha sonuna gelmiş bulunuyoruz..Keşke 
bitmese dediğim serilerden biriydi Uyumsuz ve seni her zaman özlemle 
anacağım eski dostum *Açlık Oyunları'ndaki mıntıka selamından yapar *
Şu an bu yorumu okuyorsanız % 99.9 Uyumsuz ve Kuralsız'ı da 
okumuşsunuzdur o yüzden ancak şunu söyleyebilirim : Macera kaldığı 
yerden devam ediyor :D

Edith Prior'ın naklen yayınlanan mesajından sonra herkes çitlerin arkasını 
merak ediyor. Ama tabi ki Evelyn'in *Namı diğer yeni Jeanine* buna izin 
vermeye niyeti yok. Iste burda da Yandaşlar devreye giriyor. Yandaşlar 
Evelyn'in sistemine karşı çıkan ve eski düzenlerini savunan insanlar. Haliyle 
Yandaşlar da çitlerin dışına çıkmak istiyorlar ve bunun için 7 kişiyi 
seçiyorlar 
: Tris, Tobias, Uriah, Christina, Tori, Cara, Peter + fazladan Caleb :P
Yani bizim takım iş başında

Bu yorumu yazmak için herhalde 7. denemem falan ama pes etmedim :P Neden mi bu kadar zorlandım? Çünkü 50. sayfadan çitlerin ardını keşfettikleri için spoiler'sız bir yorum yazmak çook zor. O yüzden uyarı! Burada 50. sayfadan sonrasına geçeceğim ve bir miktarcık spoiler içerecek :)


Çitlerin ardı bambaşka bir dünya.Aslında birçok dünya diyebilirim çünkü Büro denilen kontrol merkezi , farklı değişkenlerle bir sürü deney yürütüyor. Değişken dediğim de çözünmüş etin güneşteki halina bakmıyorlar :P Değişkenler insanlar ve topluluklar. Tris'in toplumu da uzun süredir başarılı olan deneylerden bir tanesi.. Deneyler de kontrol odalarından kamerayla izleniyor. Anlayacağınız Tris gibi biri için tüm hayatı boyunca izlendiğini ögrenmek bir yere yumruk atma hissi oluşturuyor :)

[Bir ara Büro'da Thomas - Ölümcül Kaçış'tan- ile Tris'in karşılaşacağını sanmadım değil. Hatta etrafta Deliler'in dolaştığını falan :P Çok güzel olmaz mıydı? <3 Neyse tamam Crossover dünyamdan çıkıp yorumuma dönüyorum :) ]

Ama burası da kaçtıkları düzenden çok farklı değil çünkü yönetimin gücü elinde tuttuğu çoğu toplum yıkılmaya, çökmeye mahkum. Burada baş gösteren problemse insanları SG -saf gen- ve GH - genetik hasarlı- olarak ayırmaları. Uyumsuzların genetik bakımdan gelişmiş yani kusursuz olduğu düşünülürken geri kalanlarsa genetik bir hasardan yani çöpten başka bir şey olarak görülmüyor. Yani eski topluluksuzlar gibiler dışlanan ve ölüsü bile umursanmayan..

Her düzende sorun çıkınca göz deviren ben -_-


Bu yüzden Büro'yu içten fethetmeye çalışan isyancılar düzeni çökertmeye yönelik bir baş kaldırıda bulunuyor ve çok iyi sonuçlanmayan bu girişim aksiymiş gibi çok sevdiğimiz birini de beraberinde götürüyor. Seni de özleyeceğim dostum *yine mıntıka selamı :') *

Başta bahsettiğim 7 kişi çitleri aştı ama geri kalanlara ne oldu diye soruyorsanız ; Evelyn ve Marcus acayip bir iktidar savaşı içerisindeler. Sözlerinin etkileyiciliğini kullanarak Yandaşların başına geçen Marcus'la , artık topluluksuzların değil tüm şehrin yöneticisi olan Evelyn.. *Şu köşede Marcus, diğer köşede Evelyn diyesim gelmedi değil :P * Onların iktidar savaşından çok hepimizi ilgilendiren konuya geçiyorum: Tris ve Tobias..

Çitleri aştıkları andan beri kıskançlıklar ve fikir ayrılıkları onları biraz yıpratsa da onlar Tris'le Tobias <3 Tabi ki barışmanın bir yolunu buluyorlar :)



Şimdi geldik yorumun en "CAN ALICI" noktasına:

Veronica, canısı? O ölümler neydi ya? Son kitap diye illa bizi ağlatman mı gerekiyordu? :'( Hayır, "Nedeeeğğnn?" diye haykırasım geldi. Hele o epilog? 2 yıl sonra :')





Zaten Uyumsuz gibi bir serinin sonunu getirmelisiniz o yüzden "kesinlikle okumalısınız" konuşmamı yapmıyorum yani bu kısa yoldan Okuyun! deme yolum :) Sadece ölümler yüzünden puan kırıyorum o da bu sefer objektif olamadığımdan :) Başka bir yorumda görüşürüz :*



Puan: 4/5


4 Puan


Ve her ne kadar topluluklar yıkılsa da bunu paylaşmadan edemezdim :)














1 yorum:

  1. yazınızı çok beyendim paylaşımlarınızın devamını dilerim.

    YanıtlaSil